Zenekar

Utcazene – történelem

Avagy, zenekarunk múltja

A zenekar 2017-ben Pál Zoltán Márk és Meleg Dezső alapította örömzenélési céllal. Hozzájuk csatlakozott Klippel Mór Szilárd basszusgitáros és Kerék Dávid énekes. A kezdeti sikeres koncerteken elgondolkodva úgy döntöttünk, komolyabban vesszük a zenélést. Már a kezdetekkor a blues és rock zene irányába indultunk el, de gondoltuk jó lenne, ha a keserves blues helyett egy vidámabb örömteli bluest játszanánk. Így találtunk rá a hokum blues irányzatra, mellyel tökéletesen tudtunk azonosulni mind zeneileg, mind előadásmódját tekintve.

Kerék Dávid - ének

Mi az a hokum blues?

Ez egy olyan irányzat az amerikai blues zenén belül, ahol a dalok poénokat, pikáns szexuális utalásokat, kétértelmű megfogalmazásokat tartalmaznak, és ehhez egy komikus, jelmezes előadásmód is társul. Témáját tekinti pedig a mindennapi élet ügyes-bajos dolgait, férfi-nő közötti kapcsolatokat dolgozza fel. A műfaj első képviselőinek is nevezhetjük magunkat, hiszen itthon ilyen produkciót még nem láthatott a közönség. Főleg saját szerzeményeket játszunk, de műsorunkban egy-két feldolgozás is megtalálható. Dalainkban a blueshoz közeli stílusok keverednek, így a bluegrass, a country, a rock, a funky elemek is megtalálhatók.

Pál Zoltán Márk - gitár, vokál, mosódeszka

Így indult útjára a Red One House

A kezdetben mi is klubozással kezdtünk, rendes nagyszínpadi hangzással, megjelenéssel. Mivel nem volt állandó dobosunk, elkezdtünk akusztikusan játszani, elindultunk az utcaneze irányába. E mellett egyedi, ritka, saját készítésű hangszereket kezdtünk el használni koncerteken, mivel volt hangszerkészítő a csapatban. Itt már kicsit kinyílt a világ jó pár összművészeti (Zalavölgyi kultúrtivornya, Vidor Fesztivál), gasztro (Vingardium Borliget, Zamárdi Gasztro Fesztivál) fesztiválra kaptunk meghívást és indultunk utcazene versenyeken (Tokaj, Szeged, Angyalföld). Sőt, az Angyalföldi Utcazene Fesztivált nyár végén meg is nyertük és elvittük a közönségdíjat is.

Meleg Dezső - gitár, szájharmonika, vokál

Kezdeti nehézségek, változások

Közben csatlakozott a bandához Kiss Márton Gellért dobos, perkás, aki több mint egy évet lehúzott velünk. Majd 2018 októberében kiadtuk első kislemezünket (Magányos farkas) és bekerültünk a rádióba a RockFm 95,8 és a szegedi Panda Rádió jóvoltából. Ez követően hideg zuhanyként ért minket a frontemberünk Kerék Dávid kilépése. Egy kicsit megtorpantunk, de szerencsére rövid időn belül rátaláltunk az új énekesünkre Vida Krisztára. Mivel a produkció pasira volt felépítve, ezért újra kellett tervezni az egész műsort (dalszöveg módosítás, hangnemváltoztatások, színpadi show stb.) Eltelt pár hónap, és végre ott folytathattuk újra, ahol abbahagytuk, a nehézségeinkből a közönség semmit sem érzett.

Kiss Márton Gellért - dob
Vida Krisztina - ének

Még több fesztivál (Avasi Borangolás, Comédium Corso, Kolorfesztivál) és még több utcazene (Cegléd, Tokaj, Eger). Megint ősz lett, irány a stúdió, és felvettük új lemezünket ami egy dupla kislemez lett. Egy teljesen új hokum blues stílusú album a Minden lében két kanál és egy újravett rockos album Féktelen úton címen. Ehhez a limitált példányszámú dupla kislemezhez készítettünk egy képregényt is. Ezzel az albummal sikerült bekerülnünk a Kék Ördögök című blues műsorba a Klubrádióba. Ezt követte egy kényszerű tagcsere a Marci helyett jött Balázs, akivel viszont már színesedett a hangszerelés, hiszen nemcsak dobokon játszik, hanem nagybőgőn is tud zenélni.

Héjja Balázs - dob, cajon, nagybőgő

Utcazenész versenyek, újabb közönségdíj

A további terveinket a pandémia kettévágta, de azért ahogy lazítottak, júliustól pótoltunk. Klippel Mór Szilárdot a basszus vonalon Richter Tibor „Sördög” váltotta. Az új tagok új lendületet is adtak, sikerült két utcazene fesztivált (Ceglédi és Angyalföldi) megnyerni és közben egy picit még fesztiválozni (RockBörzsöny), klubozni is volt időnk az országban. Szeptemberben vendégeskedtünk a 16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon, ahol bemutattuk a képregényünket és az abból készülő videoklipet.

Richter "Sördög" Tibor - basszusgitár, vokál

Hangszermustra és az új lemez

2020 év végén útjára indítottuk Hangszermustra című online műsorunkat, melyben elsősorban saját különleges, egyedi készítésű hangszereinket mutattuk be. Aztán gondoltunk egyet és kibővítettük az adásokat más zenekarok, előadók érdekes hangszereire is. Az adásokat a Zenészmagazin is átvette és saját felületén publikálta a közönség felé.

2021 májusában megjelent Hangszermustra sorozatunk különkiadása, ahol a már bemutatott saját érdekes hangszereket #mosódeszka #nagybőgő #szivardobozgitár hívtuk életre egy amerikai bányászdal (16 tonna) erejéig, melyet a Gödöllői Grassalkovich Borházban vettünk fel.

A pandémiás korlátozások feloldásával, hosszú idő után végre megtartottuk első koncertünket Szentendrén a Művész Étterem teraszán. Júniusban jött a Bondoró Fesztivál Kapolcson a Torkolat udvar színpadán, ahová egy sikeres pályázat útján kerültünk. Utána irány Lakitelek, ahol kiállítóként vettünk részt a Hangépítésen, a hangszerkészítők országos találkozóján.

Júliusban Tiszaújvárosba utaztunk, ahol a koncertünk előtt riportot adtunk a Tiszaújvárosi Krónikának. A koncert egy része lejátszásra is került a Tiszaújvárosi TV-ben. Ezután következett egy kis utcazenélés Balatonalmádiban és Egerben.

Augusztus elején közzétettük Hangszermustra sorozatunk különkiadásának második klipjét, melyben a régi Dohány utca világát jelenítettük meg. A Dől a lé című dalban a következő hangszereké volt a főszerep: #szivardobozgitár #nagybőgő #lábdobbőrönd #szájharmonika.

Első alkalommal vettünk részt Bayou Blues Camp-en, ahol felejthetetlen élményben volt részünk. A molnaszecsődi feltöltődés után visszatértünk Szentendrére, a Szentendre Éjjel-Nappal Fesztiválon szórakoztattuk a nagyérdeműt.

Szeptemberben még két koncertet vállaltunk és nekiálltunk a következő lemez munkálatainak. Közben a Tolom a nőt c. klipünk bejutott a V. Magyar Klipszemle műsorába, már csak a zsűrin és a szavazatokon múlott egy nagyobb elismerés, de ez sajnos nem sikerült.

Az október is stúdió munkával telt, hogy novemberre a legendás Boeghoe zenekarral egy közös koncerten bemutathassuk legújabb lemezünket Elveszett idő címmel. A Muzikum Klub színpadán megtartott lemezbemutató koncerten Szabó Tamás (Mojo, Palermo Boogie Gang) herfli játékával színesítette műsorunkat.

Decemberben is készítettünk egy videóklipet, amely egy országos karácsonyi jótékonysági akcióra a DOBOZOLÁSRA hívja fel a figyelmet. A klipben a dobozolás menetét mutattuk be az előkészületektől egészen az ajándék leadásáig – eközben mi is adakoztunk.

 2021 év végén ünnepeltük a Hangszermustra adásunk első születésnapját, melyben a 21 adás alatt 17 megszállott zenész (többek között: Texas Tourist, Crazy Daisy Jug Band, Huckleberry Guys, Ferenczi György és a Rackajam, Nikodém Norbert, Mojo, Debreczeni-Kis Helga és Hegedűs József) mutatta be érdekesebbnél érdekesebb hangszereit.

Fesztiválok éve, legendás zenészek és egy új bébi

Miközben teljes gőzzel folytatódtak a hangszermustra felvételek és bemutatók, márciusban azon vettük észre magunkat, hogy Kriszta esküvőjén múlatjuk az időt. Időközben csatlakozott hozzánk Balogh Flóra, aki elsősorban a vokált erősítette, majd később mikor Kriszta várandós lett, átvette tőle a frontemberi szerepet.

Balogh Flóra - ének

A 2022-es koncertszezont áprilisban szakadó hóesésben kezdtük Szegeden és innentől kezdve nem volt megállás egészen októberig. Áprilisban utcabáloztunk Budapesten a Dessewffy utcában, ahol a Rock’ n’ Roll szerelmesei ropták a táncot. Utána a gödi sörházban szülinapoztunk és hó végén a gödöllői Lapátos malátaház teraszán vendégeskedtünk.
Májusban indult a fesztivál szezon, az első állomás egy motoros találkozó volt Győrújbaráton, ahol több motoros barátra is leltünk, ők egész évben elkísérték a csapatot, bármerre is léptünk fel. Ez volt az első olyan koncertünk, ahol a közönség soraiból többen is hangosan énekelték a dalainkat, ez nagyon felemelő érzés volt. Ezt követően Miskolcon „borangoltunk” az Avasi pincék között, majd ismét elevenen utcazenéltünk Budán (Eleven Tavasz), ahová egy sikeres pályázat útján kerültünk be. Hatalmas kihívás és élmény volt egy péntek délutáni napon a nagyvárosi forgatagban szórakoztatni a nagyérdeműt. A hónapot Gárdonyban zártuk közvetlen a Velencei-tó partján, hatalmas tapsvihar keretében.
A júniust Érden kezdtük, majd jött a várva várt fellépés a 43 éves Karthago zenekar előtt Nagybörzsönyben. Óriási megtiszteltetés volt ilyen kaliberű zenekar előtt fellépni és utána pár mondatot váltani a legendás zenészekkel. Ezt követően Egerben a főtéren utcazenéltünk és készítettük a riportokat a szervezővel, a zsűrivel és a zenészekkel a következő média anyagunkhoz.  Ismét részt vettünk a Hangépítés rendezvényen Tőserdőn és ha már ott voltunk örömzenéltünk is egyet Benkő Zsoltival a színpadon. Majd hó végén leugrottunk Orosházára, ahol egy blues szerető és értő közösségbe toppantunk, de azért még koncert előtt egy rádióriportot is adtunk.

A júliust egy piknikkel kezdtük Törökszentmiklóson, majd a monori pincesorok között zenéltünk.  Kövérgázzal vissza Törökszentmiklósra, az Extrém Motoros Találkozóra. Az iszonyatos meleg ellenére nagyon sokan voltak, sőt még minket is megmotoroztattak az oldalkocsis srácok. Ezután jött a kéthetes megérdemelt pihenés.
Augusztusban jött a szokásos éves összetartás Molnaszecsődön blues örültek között, az esti koncertünk előtt maga Ripoff Raskolnikov is kipróbálta különleges hangszereinket. Másnap élő hangszermustra bemutatót tartottunk, amelyre szép számban érkeztek az érdeklődők. Olyan jól sikerült, hogy a helyi napilapban láttuk magunkat viszont. A következő állomás Szentendre, ahol az ablakból szórakoztattuk a „Szentendre éjjel-nappal”  hömpölygő közönségét.
Ősszel Nyíregyházán a blues komédiánkkal mosolyt csaltunk a nagyérdemű közönség arcára, ahová egy koncert erejéig Kriszta még színpadra állt. Ezután „incognitóban” leugrottunk még Debrecenbe egy jót klubozni.
Az év végét Budapesten zártuk a Pótkulcsban, ahol Moldován Gyuszi barátunk szülinapi koncertjén fellépőként jeleskedtünk, olyan kiváló zenészek társaságában, mint Mohai Tamás, Sáfár József, Török Ádám, Lukács Csilla, Váry Zoli, Vecsei András. Sajnos ez volt az utolsó koncert Flórával, mivel elfoglaltság miatt a további zenekarozást nem tudta vállalni. Ezúton is köszönjük a velünk töltött időt. 

Az év hátralévő részében már nem koncerteztünk, készítettük a különböző tartalmakat a közösségi médiába. Ennek egyik állomása volt a Magányos farkas videoklip forgatása, amit Gödöllőn és Veresegyházon vettünk fel. Nemcsak a dalt szerettük volna megjeleníteni, hanem egy társadalmi problémára is szerettük volna felhívni a figyelmet, ez pedig a magány. A közönség visszajelzéséből elmondhatjuk, ez bizony sikerült.

Két éves lett a hangszermustra és idén már több mint két tucat zenész (Marosi Zoltán, Benkő Zsolt, Pintér Zsolt, Ongjerth Dávid, Horváth Balázs, Zombor Levente, Fejér Simon Pál, Szlama László stb.), és hangszerkészítő (Fazekas Péter, Székely Árpád, Filep Lajos stb…) szerepelt a tematikus adásokban. Folyt. köv!
Nagyon sikeres, mozgalmas, élményekkel teli évet tudhatunk magunk mögött, de azért év végén jött a ráadás, Kriszta egészséges kisfiúnak adott életet. Gratulálunk!!!