Hangszereink

Az alábbiakban megmutatjuk nektek, hány különleges, egyedi, kézzel készített hangszer van zenekarunk birtokában. A hangszerek alatt található rövid leírásokból megismerheted történetüket, hogyan készültek, és milyen egyedi hangjuk van.

Rendszámtáblás szivardoboz gitár:

A hangszer (azaz a gitártest) egy kubai szivardobozból készült, ami belül jávor fával lett megerősítve. A gitár testét előröl egy alabamai rendszámtábla fedi. Egy Gibson humbucker hangszedő és egy lineáris hangerő potméter lett elhelyezve a testbe, így elég nagy jelet ad le. A gitár aljára egy normál mono jack aljzat került, és gitár hídja pedig egy menetes szár, ami nincs fixen rögzítve, csak a megfeszített húrok tartják a megfelelő helyen. A gitár nyaka egy stratocaster nyak juharból, rózsafa fogólappal, és a gitár feje 4-2-es osztásúra lett kialakítva. Az autentikustól eltérően ez hathúros.

Nagybőgő:

A legnagyobb és legmélyebb hangú hangszer a zenekarban. A magyar népzenében használt többi nagybőgőhöz hasonlóan ez is három húros, és a klasszikus zenében használt nagybőgőtől eltérően a fémhúrok helyett juhbélből sodort húrokkal van felszerelve. Eredeti magyar termék, ez még a Szegedi Hangszergyárban készült a múlt században. A klasszikus vonón kívül, egy rövidebb széki vonóval is használjuk.  Megszólaltatásának elengedhetetlen feltétele a gyantázás

Mosódeszka:

A mosódeszkát egy németországi antikvitásban vettem. Tényleg egy eredeti darab volt, mert egy kis asztalos munkával rendbe kellett rakni, hogy hangszer legyen belőle. Tiplizés, ragasztás, csiszolást követően elkészült a stabil alap. Egy hőlégfúvóval antikoltam, majd felkerült rá a HOKUM BLUES felirat. Egy régi nadrágszíj és két hangolókulcs segítségével máris nyakba lehetett venni. A deszka aljára egy konzerves doboz és egy kolomp, a tetejére egy csengő került. A hangszer megszólaltatásához pár gyűszűt is be kellett szereznem.

Szivardoboz gitár:

Egy eredeti kubai szivardoboz volt a test alapanyaga, ami egy zongorából kibontott jávorfával lett belül megerősítve és ehhez rögzítettem a gitárnyakat. A testbe egy Fender Squier Stratocaster nyaki és hídi hangszedő került beszerelésre. A hídi hangszedőt a megszokottól eltérő szögben helyeztem el a gitáron, így elértük azt, hogy a magas hangok nem sípolnak olyan kellemetlenül a kis test miatt. A három állású kapcsoló a gitártest felső élén helyeztem el, az oldalára egy hangerő potmétert raktam. A fejre egy sas formát faragtam, négy kettes hangolókulcs elosztással. Befejezésül egy spárgából font heveder került rá.

Szájgitár:

talkbox alapját egy alumínium műszerdoboz adta, ebbe helyeztem el a nagynyomású kürt hangszórót. A kürt hangszóróhoz csatlakoztattam egy jack bemenetet, ezen keresztül kapja a jelet a gitárerősítőből. A doboz tetejére egy menetes réz szűkítőt esztergáltattam, ami a hangot egy kis keresztmetszetre összegyűjti. A szűkítőbe szilikon csövet tettem, aminek feladata a kompresszált hang továbbítása a számba. Ahhoz, hogy a közönség számára is hallhatóvá tegyem, már csak egy mikrofonra volt szükségem.

Sakktábla-basszusgitár:

A gitár teste egy faragott sakktáblából készült. Az üreges test mahagóni fával lett megerősítve, ehhez a tőkéhez egy jávorfából készített fretless nyak lett rögzítve. A nyak fogólapja jatoba, a fejen vintage kulcsok találhatók. A felső nyereg a vonós hangszerekhez hasonlóan ébenfából készült. A basszusgitár testébe  gyári Fender Standard Precision passzív hangszedők lettek beépítve. A hangszedőhöz egyetlen hangerő potméter csatlakozik, aminek gombja egy régi Orion rádióból lett kiszedve. A testbe egy ébenfa körtés cselló láb is be lett építve, így akár nagybőgőként is használható.

Lábdob bőrönd:

A lábdob alapját a pincében porosodó régi bőrönd adta. Alapos tisztítást követően, egy konzolt készítettem parafa, fémlemez és rétegelt lemez felhasználásával, melyeket csavarral rögzítettem a bőrönd belsejében. A bőrönd közepére egy fekete védő bőrt raktam, majd a legvégén a bőrönd elejére fehér akrilfestékkel ráfújtam zenekarunk nevét is. Már csak egy lábgép kellett a megszólaltasához!

Stompbox:

Az alapot a pincében talált nagyméretű rétegelt lemez adta, az lett a hangszer ütőfelülete. Az oldalának való anyagot, egy régi szétszedett bútorból szereztem. Méretre vágás, csavarozás után elkészült a keret, ráragasztottam a rétegelt lemezt és elkészült a doboz. Volt néhány lestrapált fejhallgató, aminek a hangszórója jól működött, mivel a hangszóró fordítva mikrofonként tud működni, így az került felragasztásra. Egyet a rétegelt lemez középre, a másikat a közepe és széle közé félúton. A középső a mélyebb hangokat veszi, a szélső a magasabbakat. Kellett még egy jack aljzat a jel továbbításának az erősítő felé.

Scroll Up